Monday, October 4, 2010

***Updated*** Pertandingan "Bagi Nama kepada Anak Aku"

Aku dan isteri sudah buntu mencari nama untuk hero sulung kami. Tobat kami dah buntu. Dah banyak buku kami cari. Dalam Al-Quran pun dah selak. Banyak kali lebai Google kami tanya. Pakcik wikipedia pun kami da cari. Masih, kami buntu dalam mencari nama anak. Bukan tak jumpa, cuma takde ape yang serasi ngan jiwa kami dan keluarga kami.


So, korang tolong bagi cadangan sikit. The more the merrier kan dia punya idea. So, sila bagi idea kamu semua mengikut kriteria di bawah yek.


1. Nama untuk baby boy.


2. Nak nama gabungan 2 nama. Nama depan kami kalau boleh nak AFFIQ. Nama belakang korang bubuh la supaya padan sikit dengan nama AFFIQ. Kalo tanak pakai nama Affiq pun boleh je or nak letak nama affiq kat belakang pun boleh. Contoh: Ahmad Affiq. Kami tak berkenan nama ni. 


3. Mak saya pulak kalau boleh nak nama MUHAMMAD ZUHDI. Kalau boleh adjustkan nama ini sekali. Contoh; AFFIQ ZUHDI, tapi kami kurang suka gabungan ini.


4. Nama rekaan digalakkan mempunyai antara item 2, dan 3. Tak nak pakai or 100% lain pun takpe tapi nak nama bermula dengan A!.


5. So, korang reka la nama yang sedap, serasi dan opkos mempunyai maksud yang bagus. Yang paling penting memuaskan hati semua pihak.






Hadiah nye RM 50 CASH!!!!


Setiap penyertaan layak untuk 1 cabutan bertuah iaitu hamper Pampers PetPet Newborn. Ok tak lawak. Aku bagi RM10.


HANTAR SEBERAPA BANYAK NAMA YANG ANDA SUKA!!!!! PASTIKAN BEST YEK....


Submit nama yang dicadangkan dengan comment entry ini dan kepil nama blog korang juga supaya aku bleh jenguk blog korang. Tak ada blog pon boleh.


Contest tutup bila nama yang sesuai kami terima.


Selamat mencuba. Sekian

20 comments:

hamzah ian said...

muhammah affiq hamzah..

seyes cun.. bukan nak promote nama gua tapi hamzah adalah seorang yang paling disegani di zaman nabi dulu2.. sekian

soleil_m said...

Muhammad Affiq Qashashi

Not sure of the meaning of Qashashi but anak cikgu add math kt sekolah dulu is qashashi. (kalau prempuan, qashishah) sekali dgr terus jatuh cinta & even plan nk letak nama anak mcm tu. LOL! ambitious much!

google td pn mmg ade org nama qashashi, ulamak kot? (mls nk bace semua :P)

anyway, congratulation. moga dipermudahkan segala urusan & baby boy lahir sebagai johan! amin...

Fitri Ezwan said...

Affiq Fitri

tiru stail hamzah ian la.. =)

fitri maksudnya fitrahku. fitrah sebagai seorang manusia yg diciptakan Tuhan. suci ibarat kain putih, innocent la kunun-kunun..heheh


tahniah bro. semoga lahirnya putera ini akan menambah seri dan keberkatan dalam keluarga bro. sepertinya firman Tuhan dlm kitabnya yg selalu kita baca:



"Rabbana hab lana min azwajina wa dhuriyyatina qurrata A'yunin waj'alna lil-muttaqina imama."

"Our Lord, grant us in our spouses and our children the joy of our eyes, and make us models for people who are righteous" (al-Furqan:74)


=)

soleil_m said...

eceh, fitri pn nak jugak. hehe! tp affiq fitri sounds very good too. nak2 msh dlm bulan syawal :)

'affiq suria'? sounds so wrong =.='

ayarasmin said...

Affiq Hasif

Afiq = Yang amat pemurah
Hasif = Yang bijak / pintar,yang baik budibicara

faRk said...

thanx sume cdgn yg besh2....hehe

qishie said...

affiq firdaus.

under the sky said...

tadaa!! klu xtgk gak xtau la.

"affiq Mazhar-ud-Din"

Mazhar-ud-Din=Manifestation, of the religion (Islam). Din tu ada nama ayahnye sket~ cun la tu :P

under the sky said...

"Affiq Akhtar"

Akhtar= A Star, good man.
*shiok lak nengok nama2 muslim boys

under the sky said...

"affiq alwafi"

al-wafi= the Faithful, loyal

muhammad said...

cantik la long....anyway, saya masih lagi menerima cadangan2 yang lain. hehe

under the sky said...

hehe.....okeyh penyertaan lain akan menyusul *klu rajin

faxxi said...

affiq eusoff? ok ke

under the sky said...

1.Muhammad affiq taqiyuddin
Taqiyyuddin =Caretaker of religion

2.Muhammad affiq naufal
Naufal =A good lad; Generous

3.M. Akhtar Wajdii
Wajdii=Happy; Power; Rich

4.M. Akhtar Mazhar-ud-Din
Mazhar-ud-Din=Manifestation, of the religion (Islam)

5. M. Affiq Fawwaz
Fawwaz =Victorious

6. M. Irsyaad Fadhlullah
Irsyaad =Guidance; Support Fadhlullah=Bounty of Allah

7. M. Affiq Ashmaan
Ashmaan= heaven

under the sky said...

yeaaa!! saya rajin

soleil_m said...

i couldn't agree more with ms under the sky. baby boys hv a lot of cuteeeee names!

Muhammad Affiq Wildan

as usual, wildan x sure ape mksud. hehe!

under the sky said...

heee.....i'm glad.finally sum1 agree wif me. hye soleil_m!!!

siti hawa said...

Muhammad izzat affiq =)

~zuera~ said...

Adam AffiQ Fakruddin Ali
amek ko..siap nama bapak ngan datuk dia sekali aku buh..hahaha

faRk said...

pergh...semakkin pening aku der...huhuhu